Tanssilajitietoa

Argentiinalainen tango

Argentiinalainen tango perustuu osittain erityyppisiin liike-elementteihin kuin tyypilliset eurooppalaiset tanssit. Argentiinalaisessa tangossa kuviot eivät ole niin selvästi määriteltyjä.

Lue lisää...

Boogie woogie

Boogie woogie on paritanssi, jota tanssitaan synkopoituun rhythm’n’blues- ja swing-pohjaiseen rock'n'roll-musiikkiin kaikilla musiikinnopeuksilla. Tanssiminen perustuu ns. vapaaseen vientiin avoimessa otteessa. Oleellista Boogie woogiessa on musiikkiin eläytyminen, improvisointi ja tulkinta. Nykyinen Boogie woogie on erittäin lähellä 50-luvun Jiveä .

Lue lisää...

Laivasto-Swing

Laivasto-Swing eli BBS on rakas tanssilapsi, jolle olemme kuulleet monta nimeä, mm. Big Band Swing, Laivasto-Swing, Herrasmiesswing, Hip Hop Lindy, Vanha Swingi, 8-count Fusku. Hip hop lindy on swing-tanssi, joka on yhdistelmä Hip hoppia ja Lindy hoppia.

Lue lisää...

Bugg

Bugg on ruotsalaisten kansallinen Rock'n'Swing- tanssi, josta on tulossa pikkuhiljaa myös kansainvälinen tanssi.
Yksi Buggin suosion syy on sen sopiminen monenlaiseen musiikkiin. Bugg on vapaasti viety tanssi, jossa ei ole tanssisuuntia. Sen perusaskel on yksinkertainen.

Lue lisää...

Masurkka

Masurkka on puolalaisperäinen kansantanssi 3/4-tahtilajissa. Tavallisimmassa versiossa vuorottelevat eteenpäin hyppien menevä Potkumasurkka, ja Polkkaa muistuttava pyörivä Polkkamasurkka. Välillä tanssipari vaihtaa paikkoja keskenään.

Lue lisää...

Cha-cha

Cha-cha on rytmillisesti uusin latinalaistanssi. Kuubasta maailmalle 1950-luvulla levinneen Cha-cha:n rytmi on peräisin Mambosta.

Lue lisää...

Polkka

Polkka on nopea tasajakoinen tanssi. Suomalainen polkka on keskieurooppalaista polkkaa nopeampaa ja siinä on runsaasti variaatioita.

Lue lisää...

Foxi

Foxi tarkoittaa suppeassa merkityksessä samaa kuin Foxtrot, mutta samaa askelikkoa sovelletaan kaikkeen sellaiseen nelijakoiseen musiikkiin, jolle ei löydy omaa askelikkoa. Myös Tango , Swing ja latinalaistanssit tanssitaan Suomessa useimmiten Foksina. Foksista on näin tullut eräänlainen yleistanssi, joka kattaa valtaosan lavoilla soitetuista kappaleista.

Lue lisää...

Quickstep

Quickstep kehittyi Englannissa 1920-luvulla Foxtrotin  ja Charlestonin sulautuessa yhteen nopeatempoisen musiikin tanssiksi. Quickstep on nykyisin Foxtrottiin nähden hyvin erilainen mm. miehen astuessa tyypillisissä kuvioissa jalat yhteen. Monet kuviot ja tanssitekniikka ovatkin nykyään hyvin lähellä Valssia , joka tanssitaan 3/4 rytmiin.

Lue lisää...

Fusku

Fusku, joka tunnetaan myös nimellä Lava-jive on Jivestä kehittynyt, Foksin askelrytmityksellä tanssittava Rock'n'swing -tanssi, jota tanssitaan erityisesti tanssilavoilla. Se on mukava ja letkeä tanssi,

Lue lisää...

Rumba

Rumba on rakkauden ja erotiikan tanssi. Kiusoittelun ja vetäytymisen elementit ovat voimakkaasti läsnä tanssissa, jota pidetään latinalaisista tansseista sensuelleimpana.

Lue lisää...

Hidas valssi

Hidas valssi on pitkien ja pehmeitten liikkeittensä ansiosta erittäin kaunista katseltavaa. Tanssi vakioitiin Englannissa 1929 ja siinä liikutaan vinottain tanssisuuntaan nähden.

Lue lisää...

Salsa

Salsa on eräs latinalaisamerikkalaisen tanssin muoto. Sitä tanssitaan paritanssina, mutta sitä voi harjoitella myös yksinään. Salsalle ominaista on viettelevä olemus ja lantion liikkeet.

Lue lisää...

Humppa

Humppa on nopeaa suomalaista tanssimusiikkia. Humppa on tasajakoista, joko 2/2 tai nykyään 4/4 tahtilajista. Se kehittyi 1910-luvulla Jazzista ja Foxtrotista

Lue lisää...

Samba

Samba on todellinen biletanssi, ja tämän tulisi välittyä tanssijoiden olemuksesta. Samban on sanottu voivan kiihottaa tanssijansa transsinomaiseen tilaan. Samba on peräisin Brasiliasta ja sitä tanssitaan sankoin joukoin vuosittain Rion karnevaalissa Brasiliassa.

Lue lisää...

Jenkka

Jenkka eli Saksanpolkka on tasajakoinen paritanssi. Jenkkaa pidetään tyypillisenä suomalaiseen maatalouskulttuuriin kuuluvana tanssina Polkan ohella; Jenkka on vauhdikas, Polkkaa helpompi tanssi.

Lue lisää...

Tango

Tango on tanssi, jonka juuret ovat Buenos Airesissa Argentiinassa ja Montevideossa Uruguayssa. Tangomusiikki on kehittynyt käsi kädessä tanssin kanssa. Nykyään useista tanssityyleistä Suomessa merkittävimmät ovat Argentiinalainen tango , Suomalainen tango ja Kilpatanssitango.

Lue lisää...

Jive

Jive on jänteväbaunssinen swing-tanssi, jonka olemukseen kuuluu vahvasti leikittely ja iloinen hulluttelu parin kesken.

Lue lisää...

Valssi

Valssi on nimitys 3/4-tahtiselle musiikille ja siihen tanssittavalle tanssille. Pääpaino on yleensä tahdin ensimmäisellä osalla. Tyypillisimmillään Valssissa pyöritään täysi käännös kahdella tahdilla eli kuudella askelella.

Lue lisää...