Jenkka

Jenkka eli Saksanpolkka on tasajakoinen paritanssi. Jenkkaa pidetään tyypillisenä suomalaiseen maatalouskulttuuriin kuuluvana tanssina Polkan ohella; Jenkka on vauhdikas, Polkkaa helpompi tanssi.

Jenkasta on lukuisia muunnelmia, joista osa on tyypillisiä tietylle maanosalle ja osaa tanssitaan kaikkialla. Tässä on mainittu vain muutamia esimerkkejä:

- Sottiisi on samanlainen kuin perusjenkka, mutta hypyt jätetään pois ja liikkeet ovat pehmeämpiä.
- Vaihtoaskelpyörintä on kuin perusjenkkaa, mutta pyörittäessä hyppyjen aikana otetaan aina ylimääräinen väliaskel jolloin hyppy muuttuu vaihtoaskeleksi ja askelkuvio muistuttaa hyvin läheisesti humpan askelkuviota. Tämä muunnelma on yleinen Lounais-Suomessa.
- Kaartojenkka – suoraan menevää osaa ei tanssita suoraan vaan ensimmäisellä askelikolla tanssitaan parista poispäin ja seuraavalla palataan paria kohti. Pyörivä osuus tanssitaan kuten normaalisti.
- Tavallinen pyörintä + kädenali – Pari pyörähtää ensin yhden pyörähdyksen normaalisti, ja toisen pyörähdyksen sijasta viedään nainen kädenalipyörähdykseen. Haluttaessa nainen voi pyörähtää myös kahdesti käden ali.
- Eteneminen vastakkain – suoraan tanssittaessa tanssitaan peräkkäin, kasvot paria kohti eli edellä kulkeva tanssii selkä menosuuntaan. Tämä voidaan tanssia tanssiotteessa, mutta se näyttää paremmalta mikäli tanssitaan käsi kädessä.
- Pyörimäjenkka on kuten perusjenkka, mutta pyörintävaiheessa kumpikin pyörähtää erikseen, mies vastapäivään ja nainen myötäpäivään.
- Pyörimäjenkka takaperin – kuten edellä, mutta pyöritään toisin päin.
- Letkajenkka on jonossa tanssittava ryhmätanssi jossa edetään jonossa kädet edessä olevan vyötäröllä tai olalla.

Lähde: Wikipedia


Katso tästä linkistä tanssiopettaja Cecilia Jullenmaan ja Arto Hautamäen näyte Jenkasta.