Polkka

Polkka on nopea tasajakoinen tanssi. Suomalainen polkka on keskieurooppalaista polkkaa nopeampaa ja siinä on runsaasti variaatioita.

Se on syntynyt 1830-luvulla itäisessä Böömissä nykyisen Tšekin alueelta. Tanssin alkuperäinen nimi pulka tarkoittaa lyhyttä/puolta askelta. 1850-luvulle tultaessa Polkka oli levinnyt ympäri Euroopan ja myös Amerikan mantereelle. Suomeen Polkka tuli tiettävästi ensiksi länsirannikolle 1840-luvulla. Sävelmistöön on Suomessa sulautunut varhaisempien nopeiden tanssien sävelmiä (vrt. mm. Ievan polkka).

Tanssissa paino on päkiöiden varassa. Polvet pysyvät tanssissa melko suorina, nilkoista sen sijaan joustetaan voimakkaasti.

Tahdissa on neljä iskua. Kolmella enimmäisellä otetaan askel, neljännellä on tauko. Perusaskelikko alkaa tasahypyllä, sitä seuraa joka toisella kerralla ensin vasemman ja sitten oikean jalan askel, joka toisella ensin oikean ja sitten vasemman jalan askel.

Polkassa on useita vaihtoehtoisia tanssiotteita:
- Vyötäröote, jossa mies pitää molempia käsiään naisen vyötäröllä ja nainen käsiään miehen.
- Olkavarsiote, jossa mies pitää käsiään naisen olkavarsilla hartioiden alapuolella, naisen kädet miehen käsien päällä.
- Tanssiote, eli perinteinen tanssiote, jossa naisen oikea käsi miehen vasemmassa, miehen oikea käsi naisen selässä, naisen vasen käsi miehen olkapäällä.
- Polkkaote, jossa naisen oikea on käsi miehen vasemmassa ja nämä molemmat kädet ovat miehen vyötäröllä. Miehen oikea käsi on naisen selässä, naisen vasen käsi miehen olkapäällä.

Lähde: Wikipedia


Katso tästä linkistä tanssiopettaja Cecilia Jullenmaan ja Arto Hautamäen näyte Polkasta.