Bugg

Bugg on ruotsalaisten kansallinen Rock'n'Swing- tanssi, josta on tulossa pikkuhiljaa myös kansainvälinen tanssi.
Yksi Buggin suosion syy on sen sopiminen monenlaiseen musiikkiin. Bugg on vapaasti viety tanssi, jossa ei ole tanssisuuntia. Sen perusaskel on yksinkertainen.

Buggin juuret ovat 1950-luvun Rock'n'rollissa, Jitterbugissa ja Lindy Hopissa. Buggin kilpamuoto syntyi Ruotsissa 1970-luvulla (videoleikkeitä Ruotsin kilpailuista löytyy täältä) . Suomeen Bugg saapui suomenruotsalaisille alueille heti synnyttyään, mutta muualla maassa sen suosio alkoi selvästi kasvamaan vasta vuosituhannen vaihteessa. Suomen Tanssiurheiluliitto hyväksyi Buggin viralliseksi kilpailulajikseen vuonna 2005.
Yksi Buggin suosion syy on sen sopiminen monenlaiseen musiikkiin. Sitä tanssitaan sekä suorajakoiseen että synkopoituun, hitaaseen ja nopeaan iskelmämusiikkiin.

Bugg on vapaasti viety tanssi, jossa ei ole tanssisuuntia. Sen perusaskel on yksinkertainen ja muotoa ’1234’, mutta mies voi muutella askeleitaan hyvin vapaasti. Kuviot ovat yleensä pituudeltaan 4, 6 tai 8 iskua. Suomessa bugg on muuttumassa perinteisestä pyörivästä muodosta Ruotsissa tanssittavaan linja-buggiin. Siinä pari kiertää tanssilattiaa vastapäivään naisen liikkuessa linjassa ja miehen väistellessä pariaan. Buggiin kuuluvat sekä miehen että naisen lukuisat pyörähdykset ja kädenalikuviot.


Lähde: flyingsteps.fi


Katso tästä linkistä tanssiopettaja Cecilia Jullenmaan ja Arto Hautamäen näyte Bugista.