Foxi

Foxi tarkoittaa suppeassa merkityksessä samaa kuin Foxtrot, mutta samaa askelikkoa sovelletaan kaikkeen sellaiseen nelijakoiseen musiikkiin, jolle ei löydy omaa askelikkoa. Myös Tango , Swing ja latinalaistanssit tanssitaan Suomessa useimmiten Foksina. Foksista on näin tullut eräänlainen yleistanssi, joka kattaa valtaosan lavoilla soitetuista kappaleista.

Foxtrot (suomen kielessä usein Foxi tai Foksi) on paritanssi, joka esiteltiin ensi kertaa Yhdysvalloissa vuonna 1914. Isoon-Britanniaan tanssi tuli juuri ennen ensimmäistä maailmansotaa ja siitä tuli muotitanssi. Se on tätä nykyä yleisin seuratanssi ja myös kilpalaji vakiotansseissa.

Foxtrotia tanssitaan tavallisimmin tasajakoiseen musiikkiin, sitä varten sävellettyihin foxtrot-kappaleisiin. Myös beatmusiikki tanssitaan usein Foksina, ja uusista suomalaisista iskelmistä iso osa on beatmusiikkia. Foxtrotia tanssitaan suomalaisilla tanssilavoilla myös cha-cha, bossanova, jive, slovari, trioli, bolero ja tango musiikkeihin.

Mies ottaa ensimmäisen askeleen vasemmalla jalalla. Kokeneet tanssijat muuntelevat askelia mielensä mukaan, nainen seuraa miehen vientiä, joka voi tulkita musiikkia ottamalla useampia hitaita tai nopeita askelia ja muuten rytmiikkaa muuttamalla. Peruskuvioita ovat neljänneskäännös, oikea käännös ja vasen käännös. Foksi tanssitaan suljetussa tanssiotteessa: miehen oikea kämmen naisen selässä, lapaluiden seudulla, miehen vasen käsi naisen oikeassa kädessä ja naisen vasen käsi miehen oikealla olkapäällä tai käsivarrella.

Musiikkia tulkitaan esimerkiksi liikenopeudella, vartalonkäytöllä ja joustolla ("baunssi"). Ilmeet ja eleet vaikuttavat tanssin kokonaiskuvaan ja tunnelmaan.

Lähde: Wikipedia


Katso tästä linkistä tanssiopettaja Cecilia Jullenmaan ja Arto Hautamäen näyte Foxista.