Tango

Tango on tanssi, jonka juuret ovat Buenos Airesissa Argentiinassa ja Montevideossa Uruguayssa. Tangomusiikki on kehittynyt käsi kädessä tanssin kanssa. Nykyään useista tanssityyleistä Suomessa merkittävimmät ovat Argentiinalainen tango , Suomalainen tango ja Kilpatanssitango.

Näistä Argentiinalaista tangoa pidetään yleensä autenttisimpana ja lähimpänä alkuperäistä eteläamerikkalaista tangokulttuuria.

Tangomusiikin aiheena on lähes aina rakkaus tavalla tai toisella, ja tanssi ilmentää dramatiikkaa ja intohimoa.

Suomalainen tango
Suomalaiset ovat kehittäneet Tangosta oman, suomalaisen versionsa, niin musiikissa kuin tanssissa. Tango on keskeinen osa suomalaista kulttuuria, mistä kertovat muun muassa suuri tangomusiikkia esittävien artistien määrä sekä jokakesäinen tangofestivaali, Seinäjoen Tangomarkkinat. Festivaalin näkyvin osa on laulukilpailu, jonka voittajat kruunataan "tangokuninkaaksi" ja "tangokuningattareksi".

Tunnetuimpiin suomalaisiin tangokappaleisiin lukeutuvat muun muassa Unto Monosen "Satumaa", Toivo Kärjen Liljankukka, Olavi Virran säveltämä ja tulkitsema "Punatukkaiselle tytölleni" sekä uudempaa polvea edustavat Kirsi Rannon "Jää" ja Tommi Soidinmäen "Soittakaa lujempaa". Yksi suomalaisen Tangon erikoispiirteitä on rytmin vaihtaminen kertosäkeessä beguineksi, joka on enemmänkin Rumban tyylinen rytmi, mutta kotiutunut lähtemättömästi Suomalaiseen tangoon. Toinen Suomalaisessa tangossa säilynyt erityispiirre on Habaneran rytmi, esimerkiksi Arja Korisevan "Rannalla", jossa vuorottelevat niin Habanera kuin myös Tangolle ominainen staccato.


Lähde: Wikipedia


Katso tästä linkistä tanssiopettaja Cecilia Jullenmaan ja Arto Hautamäen näyte Tangosta.